Een graag geziene gast op de velden van DFC, is scheidsrechter Joop Hartma, genomineerd voor scheidsrechter van het jaar.

Datum geplaatst: 04 okt. 2023

DORDRECHT – Er zijn niet veel mensen die het Joop Hartman na kunnen zeggen. De 86-jarige scheidsrechter uit Dordrecht staat nog wekelijks minimaal één keer, maar meestal twee, op het veld om een voetbalwedstrijd te fluiten bij de jeugdteams. Eerder dit jaar was hij even uit de running, maar inmiddels is hij ook ‘gewoon’ weer aan een nieuw seizoen begonnen. En tot 12 oktober kan je stemmen op deze doorgewinterde en onvermoeibare arbiter. Hij is namelijk voor de KNVB genomineerd voor de verkiezing van Scheidsrechter van het Jaar, een verkiezing die de bond samen met verzekeraar ARAG organiseert. 

Hoe hij fit blijft? “Veel fietsen”, zegt hij. “En looptraining, dat doe ik ook wekelijks. Ik richt me dan op de dingen die je als scheidsrechter ook doet. Versnellen en afremmen, achteruit rennen.” Verder blijft hij natuurlijk vooral fit door de wedstrijden die hij fluit. In het weekend een wedstrijd en vaak op woensdagavond nog één bij FC Dordrecht. “Ik ben wel anders gaan fluiten dan vroeger. Toen stond ik bekend als één van de snelste scheidsrechters in de regio. Nu ren ik veel minder, door me slim op te stellen. Bovendien ben ik drie jaar geleden geopereerd aan mijn ogen en heb ik nieuwe lenzen gekregen. Ik zie alles, zonder bril, weer haarscherp.” Hartman wordt niet meer aangesteld door de KNVB, maar wekelijks door clubs uit de regio. Hij is bij veel clubs een vaak en graag geziene gast.” Hartman hoopt natuurlijk dat iedereen bij die clubs op hem gaat stemmen. “Het is een verkiezing die puur om de eer gaat, maar ik vind het stiekem toch wel leuk.”

Fairplay

Stemmen kan tot 12 november op www.scheidsrechtervanhetjaar.nl. Stemmen op Joop Hartman kan hier. Bij het stemmen moet je ook een motivatie opgeven waarom jouw keuze de titel verdient. Bij de verkiezing ligt de nadruk op amateurscheidsrechters die fairplay op het voetbalveld hoog in het vaandel hebben staan. “Op 6 januari zijn alle genomineerden uitgenodigd voor een bijeenkomst in Zeist. Dan worden de winnaars bekend gemaakt”, aldus de 86-jarige genomineerde. Een jury met scheidsrechters Bas Nijhuis en Franca Overtoom, schrijver Sjoerd Mossou en ARAG-voorzitter Marc van Erven maakt de winnaars op deze speciale dag bekend.