'Uniek dat clubmensen graf van prominent lid in beheer nemen'

Datum geplaatst: 16 mrt. 2024


Bron : AD de Dordtenaar

Wat te doen als blijkt dat het graf van een belangrijk verenigingslid en prominent Dordtenaar dreigt geruimd te worden? Voor de oud-voorzitters van voetbalclub DFC - Arie Heijstek, Dick Groenewoudt en Jan van der Straaten - was het antwoord duidelijk: in actie komen. En zo is het graf van voormalig vice-voorzitter en erelid Anton Mak van Waay op begraafplaats De Essenhof door het drietal in eigen beheer genomen.

Het was vorig jaar op 5 juli dat Arie Heijstek een rondgang over de Dordtse begraafplaats Essenhof maakte en even stopte bij het graf van Anton Mak van Waay (foto inzet). In één oogopslag viel de naar Brabant verkaste Heijstek het bordje op dat bij het graf was geplaatst: de aankondiging dat het graf van het vooraanstaande oud-lid van de oudste voetbalclub van Dordrecht geruimd zou worden. De steen zou verdwijnen, het graf uitgegraven.

,,Wij hebben Anton Mak van Waay nooit gekend. Maar als archivaris van DFC ken ik alle belangrijke leden en oud-leden allemaal, want hun namen kom ik regelmatig tegen'', vertelt Arie Heijstek (79), die 69 jaar lid is van DFC en één jaar de voorzittershamer hanteerde.

,,En toen ik dat bordje zag, begon er bij mij iets te leven: het was een pure geldkwestie. Omdat er niet meer betaald werd, zou het graf verdwijnen. Dat wilde ik niet laten gebeuren en dus heb ik meteen contact gezocht met twee andere oud-voorzitters, Dick Groenewoudt en Jan van der Straaten.''

Clubliefde

Groenewoudt (79), inmiddels 71 jaar lid van DFC en zeven jaar preses van de club, en Van der Straaten (78), die aan zijn tweede lidmaatschapsperiode bij DFC bezig is en elf jaar voorzitter was, hoefden niet lang na te denken toen hun oud-ploeggenoot de vraag stelde om mee te werken. ,,Wij zijn anders opgevoed en hebben een pakket meegekregen dat clubliefde heet'', stipt de in Renesse woonachtige Jan van der Straaten aan. ,,We hebben ook jarenlang Oud DFC gehad, een aparte vereniging binnen DFC die op een gegeven moment is opgeheven. De kring van belangstellenden voor het verleden van de club wordt steeds kleiner'', vult Dick Groenewoudt aan.

Dat historisch besef leefde wél bij het drietal, dat de tastbare herinnering aan Anton Mak van Waay intact wilde houden. Anton Mak van Waay werd geboren op 20 februari 1881 in Dordrecht en groeide uit tot een prominent ingezetene van de Merwestad. Hij werd bekend als veilingmeester en taxateur, maar zette zich - als fel anti-nazi - na de Tweede Wereldoorlog ook in voor de recuperatie van joods bezit en was oprichter van de Dordtse Opera- en Operettevereniging. Op sportgebied was hij lang actief binnen de Koninklijke Dordrechtsche Roei- en Zeilvereniging en bij DFC fungeerde de oud-speler van de hoofdmacht als vice-voorzitter in de periode van 1904 tot 1906.

Heijstek: ,,Bovendien is hij penningmeester geweest, is hij tot erelid benoemd en heeft hij ervoor gezorgd dat de club in stand is gebleven.''

Afspraak

Maar hoe houdt je een graf, bedreigd door ruiming, in stand? Arie Heijstek: ,,Ik heb een afspraak gemaakt met de directie. Die gaf aan dat er nog een belanghebbende, een neef of nicht bijvoorbeeld, zich zou kunnen melden. We hebben tot november gewacht en daarna ben ik teruggegaan. De papieren zijn klaargemaakt en op dat moment was ik de officiële beheerder en rechthebbende van het graf.''

Dick Groenewoudt, woonachtig in Zwijndrecht, voegt toe: ,,Normaliter volgt na een jaar of dertig de aankondiging dat een graf geruimd wordt als de familie zich niet meldt.'' ,,Dus dat graf van Mak van Waay, dat al 67 jaar bestaat, had eigenlijk al lang geruimd kunnen zijn'', stelt Van der Straaten.

Overtuigingskracht

Het graf is nu voor een periode van vijf jaar in beheer. ,,In Nederland is dat nog nooit vertoond dat clubmensen een graf van een belangrijk verenigingslid zelf in beheer hebben genomen'', stelt het drietal met overtuigingskracht. ,,We hebben er al over nagedacht om de grafsteen schoon te laten maken. Of wij de komende jaren vaker in actie moeten komen? Dat is gezien onze leeftijden natuurlijk niet wenselijk. Dit hebben we bewerkstelligd en we hopen ook dat de club DFC, die het niet makkelijk heeft, zal blijven voortbestaan.''