DFC voelt zich bekocht door arbitraal geklungel en verliest (1-2)

Datum geplaatst: 12 nov. 2023

*Dordtse ploeg blijft na zevende nederlaag puntloos hekkensluiter

Door Fred van DongenDordrecht –

In de kleedkamer van derdeklasser DFC heerste vanmiddag na afloop een begrijpelijke mineurstemmig. Niet alleen vanwege de onverdiende thuisnederlaag (1-2) tegen Schoonhoven, maar vooral omdat de ploeg zich terecht slachtoffer voelde van arbitraal geblunder. Hoofdpersoon in dit scheidsrechterlijke drama vormde DFC’s verdediger Ruben Dijkema. Hij tikte zes minuten voor tijd glaszuiver de naar het leek winnende 2-1 binnen. Arbitrale goedkeuring leek verzekerd, ware het niet dat de leidsman vergat het vlagsignaal van de Schoonhovense grensrechter kordaat te negeren. In waarschijnlijk een vlaag van realiteitsverlies trad de arbiter in overleg met de grens om vervolgens te gaan twijfelen aan zijn eigen zuivere waarneming en het zeer dubieuze advies van zijn clubassistent aan de zijlijn te honoreren.Zo bleef het 1-1.

Tot overmaat van ramp zag het verbouwereerde DFC luttele minuten later Schoonhoven de wereld van de gerechtigheid op z’n kop zetten door de winnende 1-2 binnen te tikken. Die tweede mentale klap kwam de thuisploeg niet meer te boven, waardoor ze na zeven wedstrijden zonder een enkel punt de ranglijst in de derde klas blijft sluiten.

Voor Ruben Dijkema werd het treffen van vanmiddag een duel dat je eigenlijk snel wilt maar niet kunt vergeten. Vlak voor rust zag Ruben zijn penalty uit de hoek gehaald door de Schoonhovense keeper. Ruben kreeg z’n revanche door zes minuten tijd DFC opnieuw op - en naar het leek een beslissende - voorsprong te zetten. Arbitraal klungelwerk voorkwam dat dus helaas.

*’Echt niet’

Ruben Dijkema na afloop met nog net geen stoom uit de oren: ‘Ja, ik heb mijn woede nu nog amper weggewerkt. Die scheidsrechter keurt mijn goal eerst probleemloos goed. Dan stapt-ie terwijl hij er gewoon stukken beter voor stond toch naar die vlaggende grensrechter en keurt de goal af wegens buitenspel. Dat was het echt niet en ook niet bij de situatie daarvoor. Het kost me nu ook nog moeite mijn boosheid te verbergen. Maar goed, het is niet anders. Het lijkt tot nu toe dit seizoen dat alles tegenzit’.

Met het laatste doelde Ruben onder meer op de winnende goal (1-2) van Schoonhoven die luttele minuten na zijn volstrekt onterecht afgevlagde ‘winnende’ goal. Om toch positief af te sluiten: ‘We hebben in elk geval vandaag met z’n allen hard gewerkt'. En herhalend: 'Maar ja, we zitten kennelijk in een periode waarin alles tegenzit’.

DFC’s trainer Danny Sleegers beaamde Rubens woorden. ‘We hebben collectief hard gewerkt. En als bij die 1-2 onze grensrechter ook had gevlagd…’

Danny Sleegers moest door blessures en dergelijke ook vandaag nog vijf man missen. Het noodzaakte hem tot wat tactische aanpassingen met Claudio Teneggi en Ruben Dijkema in het hart van de verdediging, Sabit Kayhan en Rick Baas als wingbacks, Mahmod Zarrinphaker als prima centraalpost op het middenveld en een ambitieus aanvalstrio Mike van de Pol, Yassine Mabrouki en Colin Reening. Het resulteerde in een evenwichtig eerste bedrijf met kansen over en weer. Ruben Dijkema kreeg kort voor rust de mogelijkheid vanaf elfmeter zijn ploeg op voorsprong te zetten na een overtreding op de weer lastig te stoppen Mahmod Zarrinphaker. Ruben zag zijn inzet echter uit de hoek geranseld worden door de doelman.

In het tweede bedrijf opende Schoonhoven met een offensiefje dat wat hoekschoppen opleverde. Af en toe met assistentie van verdedigers overleefde doelman Daniël Jansen de stormloop zonder deze keer wonderreddingen te hoeven verrichten.

*Onterecht

Pijnlijk balverlies bij Schoonhoven bood Mike van de Pol na zo’n tien minuten een vrije doortocht, een cadeautje dat hij gretig aanpakte voor de 1-0. Met Cézary van Es en Ouassim Aouam als invallers probeerde DFC de tactische greep op met name het middenveld te versterken. Niettemin kwamen de gasten halverwege het tweede bedrijf langszij. Daniel Jansen was na een knappe redding in de rebound alsnog kansloos (1-1).

Beide ploegen die in de staartgroep van de derde klas vertoeven bleven strijden om de winst. Met dank aan arbitraal geklungel ging die in de 88ste minuut uit een omschakelmoment onterecht toch nog naar Schoonhoven (1-2). DFC bleef zodoende ook na de zevende speelronde puntloos hekkensluiter, terwijl Schoonhoven de brede middenmoot in zicht heeft.