Hekkensluiter DFC verrast koploper GSC/ODS en wint verdiend (3-1)

Datum geplaatst: 27 nov. 2023

Door Fred van Dongen

Stadsderby’s drijven heel vaak de spot met de logica. Dat was ook vanmiddag het geval. DFC, met een schamel punt hekkensluiter in de derde klas, versloeg koploper en stadgenoot GSC/ODS met 3-1. En daar viel niets op af te dingen.

De stadsstrijd kende een hoog ‘ons-kent-ons-gehalte’. Bij DFC droegen vleugelverdediger Sabit Kayhan en spits Yassine Mabrouki tot voor kort het hoogste shirt bij de tegenstander. Bij GSC/ODS kenden onder andere Rik Kramer, Marlon Kramer en Mo Salman een DFC-verleden.

Onder aanvoering van Claudio Teneggi gaf de winnende ploeg defensief niets weg. Claudio opereert sinds een aantal weken in het centrum van de roodwitte defensie. ‘Ik ken vrijwel alle spelers van GSC/ODS. Heb de voorbije dagen ook heel wat app-tjes van ze gekregen zo van we vreten je op’. Dat laatste bleek de ultieme motivatie voor Claudio en zijn roodwitte makkers. Het gevreesde aanvalstrio Djimm Kammerman, Ismail Yildirim en Renna Regales van GSC/ODS kwam er niet aan te pas. ‘Het stond verdedigend bij ons als een huis’, vertolkte Claudio de mening van velen. DFC wist immers tactisch en met inzet de fameuze aanvalsmachine van de gastploeg te ontregelen. ‘Hun passes kwamen meestal niet aan mede omdat het natte zware veld ook niet in hun voordeel was. En met onze inzet hadden ze ook veel moeite’.

Koploper GSC/ODS werd vooral op inzet afgetroefd. Maar ook omdat het bij DFC van begin tot eind ‘allemaal goed stond’ met een goed georganiseerde verdediging, een versterkt en degelijk opererend middenveld dat vrijwel alle duels won en twee alerte snelle en in de omschakeling buitengewoon nuttige spitsen (Yassine Mabrouki en Mike van de Pol). Waar GSC/ODS niets creëerde was underdog en hekkensluiter DFC wel diverse keren gevaarlijk. Zo moest Rik Kramer op de doellijn zijn keeper assisteren bij het pareren van een inzet van DFC’s vol bravoure opgerukte vleugelverdediger Rick Baas.

Niet onverwacht nam DFC na een half uur de leiding toen routinier Colin Reening de keeper te ver voor zijn doel zag staan en van verre afstand de bal over hem heen liet zeilen(1-0). Ook na rust kwam GSC/ODS ondanks wat wissels en omzettingen amper tot vloeiende aanvalsacties doordat het zich te vaak fysiek en mentaal liet aftroeven wat leidde tot veel balverlies. Met name in de omschakeling bleef een scherp en gefocust DFC dreigender zodat het niemand verbaasde dat de thuisploeg door toedoen van Cezary van Es en Yassine Mabrouki uitliep naar 3-0. Kort voor tijd redde Ismail Yildirim met de 3-1 de eer van de koploper. Een eretreffer die afgezakte gezichten bij de bezoekers niet kon opbeuren. Als koploper verliezen van een hekkensluiter is immers in feite een vernedering, vooral in een stadsderby.